Anna Sirkiä

EU vaarantaa linjauksillaan suomalaisen ruuantuotannon

Jälleen kerran olemme tilanteessa, jossa meidän pohjoinen kestävä elämäntapamme ei tahdo tulla ymmärretyksi.

 

EU on kieltämässä valtavat määrät kasvinsuojeluaineiden tehoaineita. Päätöksen seurauksena Suomen kokonaissato pienenisi keskimäärin 41 prosenttia jo muutaman vuoden päästä, jos pahimmat uhkakuvat toteutuvat. Suomeen vaikutusten arvioidaan olevan Keski-Eurooppaa suurempia lyhyen kasvukauden takia.

 

Taustalla EU:n linjauksessa on huoli syöpien lisääntymisestä. Mitä tulee ainakin suomalaiseen ruokaan, huoli kohdentuu lähinnä niihin jotka altistuvat aineille, siis viljelijöihin, ei kuluttajiin. Suomalaista ruokaa voi syödä rauhallisin mielin, sillä ruuassa ei juurikaan ole jäämiä kasvinsuojeluaineista. Vastuullinen viljelijä myös osaa suojata itsensä.

 

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan yhdestäkään suomalaisesta tuotteesta ei mitattu turvallisena pidetyn rajan ylittäviä jäämäpitoisuuksia kasvinsuojeluaineista. Pieniä määriä jäämiä oli 10,8 prosentissa näytteistä. Pitoisuudet olivat pahimmillaankin kahdeksasosa siitä, mitä Efsa pitää turvallisena.

 

Tilanne ei ole tietenkään näin hyvä muualla, ja koska jäämiä esiintyy, on hyväkin että tilannetta yritetään korjata. Eniten jäämiä havaittiin vuonna 2015 espanjalaisissa ja belgialaisissa elintarvikkeissa. Merkkejä ainakin yhden torjunta-aineen jäämistä löytyi 57 prosentissa kaikista elintarvikkeista. Saksassakin yli puolessa tutkituista näytteistä oli jäämiä. Kyproksella ja Maltalla jopa 5,5 prosentissa tutkituista elintarvikkeista oli niin suuria jäämäpitoisuuksia, että ne olivat määräysten vastaisia.

 

On täysin järjetöntä, että EU haluaa kieltää kasvinsuojeluaineiden tehoaineita sellaisella tahdilla, ettei uusia korvaavia aineita ehditä kehittää. Tilanteessa, jossa kasvinsuojeluaineita ei voida käyttää, satovaihtelut lähentelevät ääripäitä. Saadaan kohtuullinen sato tai ei mitään, jos kasvitauti iskee. Tällaiseen riskiin ei viljelijöillä ole varaa tässä kannattavuustilanteessa, eikä Suomella ole varaa menettää puhdasta tuotantoaan eikä omavaraisuuttaan.

 

Nyt on puolustettava meidän pohjoista kestävää tapaamme tuottaa ruokaa! On puolustettava myös ruuan tuottajaa! Tässä on taas pelissä lukuisten tilojen kannattavuus ja ruokaturvamme. Järki mukaan EU:n linjauksiin ja siirtymäaikoihin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Tällaiseen riskiin ei viljelijöillä ole varaa tässä kannattavuustilanteessa, eikä Suomella ole varaa menettää puhdasta tuotantoaan eikä omavaraisuuttaa."

Ei ole ei. Vaan minkäs teet, kun 1,8% ääniosuudella on aivan sama, että kannatatko vai vastustatko. Noinhan se on mennyt ennenkin. Venäjä-pakotteet osuivat ja upposivat, mutta eipä tuosta ole kuin voivoteltu. Sama käy tämänkin asian kanssa. Todellisuudessa näyttää olevan hyvinkin varaa tuhota oma elintarviketuotanto, koska kaikki todella vaikuttavat toimenpiteet huutavat poissaolollaan. Mallioppilaita ollaan vaikka henki menisi.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Samoilla myrkyillä täälläkin viljellään joten miten se on sitten puhdas tapa verattuna muiden maiden tapoihin. Samalla tavalla myrkkyjä päätyy pohjavesiin ja luonttoon, maaperään. Ollaan taas niin kaksinaismoraalisia.
Ero Eu:sta jos halutaan että Suomi pärjää yhtään missään. Koko Eu on samanlainen kuin sokerituotanto kiintiöt ja suomlaisten olis opittava. Jos sakemanni ei tottele, eitarvitse suomlaisenkaan. EU on vain vitsi. Ransak, ja varsinkn Saksa käyttää sit vain tuotannon ja etujen siirtämiseen itselleen. ''Kiintiöt', määräykset yms jotka sopivat Saksalle, mutta eivät muille jne.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Juuri niin, nyt puhutaan kasvinsuojeluaineista, ennen ne olivat rikkaruohomyrkkyjä.

Ensin oli "Valtion Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat" sitten "Rikkihappo oy", joka on nyt "Kemira Oyj".

Nimet kaunistuvat myrkyt lisääntyvät.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemira

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Samoilla myrkyillä täälläkin viljellään...".
Olisiko käyttömäärillä mitään tekemistä jäämien kanssa ? Tai käytetyllä varoajalla ? Eivät ne myrkyt ilmaisia ole, joten viljelijän ja kuluttajan etu on pitää määrät pieninä.

Kaikki kasvit pyrkivät suojaamaan itsensä taudeilta ja tuhohyönteisiltä. Ensisijaisesti kasvit pyrkivät hoitamaan homman itse. Jos se ei riitä, viljelijällä täytyy olla mahdollista auttaa luontoa. On parempi torjua vaikkapa hometta, kuin antaa viljan homehtua ja syödä sitten homemyrkkyjä eli huomeen tuottamia myrkkyjä. Ne kun ovat kovaa kamaa ne homeen myrkyt. Myös rakennuksissa.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Käyttömäärä on pakollinen jotta se tehoaa. Ja koska ne eivät ole ilmaisia, ei niitä kukaan halua huvikseen levittää. Koko ruoantuotanto on persiillään. Aloitetaan lopettamalla turhat kahvit, kaakaot, kaakaot, bananit jne maailmalta. Väestöä vähemmän ja pienempikin määrä riittää. Ja talousmallihan tuhoaa planeetan kumminkin ja tehokasvatus on talousmallin pakkotulos.

Koko helamentti on tulossa loppuunsa, ja planeetta pitää siitä huolen. Mutta myrkytkin ovat vain ihmiskunnan valinta, eivät pakko. Yritämme vain oikeuttaa tyhmyyttämme erilaisilla selityksillä, vaikka ongelma on ihmiskunta, ei home, eikä luonto, ei tulokaslajejaakaan ole ilman ihmistä. Mieti mitä kirjoitin ja mitä olisi kaikkein järkevin ja kestävin asia myrkyttää tällä planeetalla.
Kun hyppää katolta pää edellä ja sattuu päähän, on ihan turha syyttää planeettaa siitä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"Jos kaikki uhkakuvat toteutuisivat, vehnän keskisato laskisi Suomessa 28 prosenttia ja ohran 34 prosenttia, kertoi selvityksen tuloksia esitellyt markkinointipäällikkö Arto Markkula Syngentalta torstaina Kasvinsuojeluteollisuuden järjestämässä seminaarissa."

https://www.syngenta.fi/yhteystiedot

https://en.wikipedia.org/wiki/Syngenta

Kansainvälisen miljardibisneksen edustaja myrkkyjen myynnissä sanoo, että sadot tippuu. Yllättävää...

Täysin mahdoton saada mitään faktaa myrkkybisneksen vaikutuksista, kun sitä faktaa on mieleisekseen muokkaamassa biljoonien dollarien yritykset.

Joten en ota kantaa myrkytyksiin, kun en voi faktoja tietää, mutta pitäisikö blogin kirjoittaneen keskustan edustajan kysyä vaikka puolueensa puheenjohtajalta tätä asiaa. Juha Sipilältä, joka on ilmoittanut olevansa 100% EU mies.

Edustat puoluetta ja hallitusta, joka hyväksyy estoitta aivan minkä tahansa EU:n käskyn, vaikka se olisi kuinka järjetön ja haitallinen Suomelle.

Suomi on saanut maineen EU:ssa, että "ne pölhöt ottaa vaikka ämpärillisen paskaa niskaan, kunhan kehuu, että ollaan kyllä ylpeitä teistä"

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Suomalaisen ruoanhan piti olla erittäin vähämyrkkyistä. Ja puhdasta. Nyt maajussit valittavat kun sääntöjä tiukennetaan. Sama vaikutushan tulee muidenkin maiden viljelijöille. Vai eivätkö he käytä ollenkaan myrkkyjä?
Meitä kusetetaan.
Onneksi ostin tänään argentiinalaista lihaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Aina kun juttu alkaa sanoilla EU kieltää, voi olla varma että seuraa putinistin kieroilua ja valehtelua 98,3 prosentin todennäköisyydellä.

Toinen vinkki on, että kun itse asiasta ei voi sanoa varmuudella edes että paraneeko vai huomoneeko tilanne, putinisti esittää tarkan hihasta vedetyn prosenttiluvun. Sellainen antaa mielikuvan että on tutkittu.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Putinisti-kortin käyttäjä häviää aina. Kukaan ei ota vakavissaan näitä glommari-propagandisteja, jotka käyttävät putinisti-kortin.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Laitetaanpas tuosta Syngentasta jonka edustaja maalailee noita kauhukuvia jos myrkyttämistä EU suitsisi, ihan pikku linkki, mikä nopeasti selvittänee mistä on kysymys ja minkälaisten hirmujen etuja pyritään suojelemaan eikä "puhtaan" suomalaisen ruoan!

https://www.theguardian.com/sustainable-business/2...

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

No, The Guardian on yhtä luotettava kuin täkäläiset vastaavat, Iltapaskat.

Olisiko linkkiä johonkin todelliseen?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Suomen maatalouden kilpailuedellytykset EU:ssa kasvavat objektiivisesti, kun siirrytään vähemmän myrkkypitoiseen tuotantolinjaan. Sillä pohjoisessa ilmastossa on paljon vähemmän tuhohyönteisiä ja rikkaruohoja kuin etelämpänä.

Suomessa hyvä viljelysmaa on myös laikuttaisesti siellä täällä mikä tekee pienestä tilakoosta sille luonnollista. Eli oikeasti puhtaalle tuotannolle Suomessa on parhaat edellytykset ja myös sen vientiin EU-markkinoille.

EU kyllä on perinteisesti tehnyt parhaansa suurviljelyn suosimiseksi myrkkyineen ja kalliine teknologioineen. Mutta kun se kerran (kansoista lähtevän painostuksen vuoksi) hieman poikkeaa peruslinjastaan, niin tämä pitäisi nähdä Suomessa toivona eikä uhkana. Mutta MTK ja Kepu ovat tehneet parhaansa Suomen maatalouden trimmaamiseksi EU-linjalle ja kauhistuvat nyt kuten uskovaiset paavia kuunnellessa, joka alkaa epäillä ihmedogmeja.

Toimituksen poiminnat