Anna Sirkiä

Kansainvälisen yhteisön säilytettävä maltti Ukrainan kriisin selvittelyssä

 

Sunnuntaina Venäjä otti haltuunsa kolme Ukrainan laivaston alusta Kertshinsalmella Krimin niemimaan ja Manner-Venäjän välissä, mikä on ainoa merireitti Asovanmereltä Mustallemerelle. Venäjä käytti valtauksessa aseita ja Ukrainan alusten miehistön jäseniä haavoittui tilanteessa. Ukraina on kertonut kuudesta haavoittuneesta, Venäjän mukaan haavoittuneita on kolme.

 

Aikaisemmin Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole nähty näin selkeää yhteenottoa, vaikka Venäjä tukeekin separatistijoukkoja Ukrainassa. Näyttää siltä, että Venäjä testaa lännen reaktioita ja toisaalta yrittää tehdä Asovanmerestä omaa sisämertaan. Tämä voi jäädä tähän tai olla alkusoittoa jostain pahemmasta.

 

Kansainvälisen merioikeuden mukaan viaton kauttakulku on sallittua. Venäjällä ei ole mitään perustetta estää Ukrainan alusten kulkua salmen läpi. Ukrainan ja Venäjän välillä on myös sopimus siitä, että Asoanmeri on yhteistä aluetta. Siksi on erikoista, että tällainen yhteenotto syntyi.

 

Kansainvälinen yhteisö on jo ottanut kantaa tilanteeseen ja esimerkiksi ulkoministeri Soini on edellyttänyt, että Venäjän on palautettava vapaa liikkuvuus Kertshinsalmessa, haltuun otetut alukset ja niiden miehistö pitää palauttaa ja että Venäjän on ylipäänsä kunnioitettava Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Nato on esittänyt vastaavia vaatimuksia.

 

Eilisessä YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa arvosteltiin Venäjän toimia kovinkin sanoin ja myös Yhdysvaltain presidentti Trump on ottanut kantaa asiaan. On tärkeää, että tilanteessa säilytetään maltti Venäjän ja Ukrainan välillä, mutta myös kansainvälisesti. Nyt ei ole aika kalistella peitsiä.

 

Nyt kun selkeä yhteenotto Venäjän ja Ukrainan välillä on nähty ja Ukraina on julistanut poikkeustilan, on syytä tarjota apua rauhanomaiseen välienselvittelyyn ja pitää kiinni siitä, että sotilaalliset toimet jäävät tähän. Kireä tilanne on jatkunut pitkään, eikä se näytä helpottuvan. Euroopan unionin on tässä tilanteessa osoitettava johtajuutta ja osoitettava se, että ratkaisu voidaan löytää diplomatian keinoin.

 

 

Anna Sirkiä 

Keskustan eurovaaliehdokas

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän EeroVainio1 kuva
Eero Vainio

Uusi Ukrainan konflikti on osoitus alueen alueen herkästä tilasta idän lännen rajalla. Suomi sijaitsee samalla tavalla samaisella rajalla ja me täällä voidaan täydellä sydänellä yhtyä EU-ehdokas Anna Sirkiön toiveeseen olla turvautumatta aseisiin tässäkään konfliktissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eilinen osoitti, että Venäjällä on saanut Donald Trumpilta vapaat kädet tehdä Euroopassa ihan mitä huvittaa. Tai no, ainakin itäisessä Euroopassa. Itämeren rannoilla pelätään ja syystä.

https://edition.cnn.com/2018/11/26/politics/russia...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo on tuollaista maailmoja syleilevää hymistelyä.

Ei ole meidän, muiden maiden tai edes Ukrainan maltista kiinni, jos Venäjä haluaa tarttua aseisiin ja käyttää niitä. Toki se on tyytyväinen, jos kukaan ei siihen reagoi muutoin kuin kauniisti diplomatialla, ei siinä mitään. Mutta aseiden käyttö jatkuu niin kauan, kun aggressiota harjoittavaa vastaan ei tehdä mitään. Pitää ymmärtää, että on olemassa osapuoli, joka ei halua rauhaa, vaan ennen kaikkea omien päämääriensä saavuttamista. Jos ne voi nopeiten saavuttaa aseilla, niin sitten käytetään aseita.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos blogisti olisi ollut poliitikko 1938, hänen mielestään kansainvälisen yhteisön olisi ollut säilytettävä maltti Tšekkoslovakian Sudeettialueiden kriisin selvittelyssä.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Eikös Venäjä tuvautunut jos aseisiin, kun seoli hädissään Ukrainan edessä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tämä oli nyt 1. kerta v. 2013 jälkeen tapahtumissa, kun Venäjän valtio on virallisesti itse osapuolena aseellisessa toiminnassa sodan kaltaisissa toimissa naapurissaan Ukrainassa.

Mikähän tässä on nyt Venäjän taka-ajatuksena ?

Krimin miehittämistä suunniteltiin ja harjoiteltiin tiettävästi Venäjällä jopa yli 10 vuoden ajan.

Ismo Ojanen

Miettisitkö hieman otsikkoa uusiksi. Kenen siis pitää säilyttää maltti, sen joka sen on jo menettänyt vai sen, joka ei ole mitenkään asiasta edes provosoitunut?
Näillä meriiteillä toivon, ettet sinne EU-parlamenttiin pääse.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Valitettavasti Venäjän agression edessä maltin säilyttäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että Venäjän toimet hyväksytään. Joka vain yllyttää Venäjää uusiin tempauksiin. Olisikin tärkeää, että länsi reagoisi suhteellisen yksimielisesti ja tuomitsevasti tähän asiaan. Valitettavasti vain on niin, että Yhdysvaltojen reagointia on nykyään vaikeampaa ennustaa, joten on hyvin mahdollista, että Venäjää kohtaan ei kohdistu riittävää painetta jolloin on vain ajan kysymys ennen kun he ryhtyvät seuraavaan operaatioon. Ja mitä diplomatiaan tulee, niin aina kannattaa muistaa, että diplomatialla on mahdollisuutensa vain jos molemmilla osapuolilla on intressejä sen harjoittamiseen.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Mikä tämän blogin tarkoitus oli?
Tässä kerrattiin tapahtumat ja todettiin että pitää olla erityisen varovainen. Tyypillistä poliitikon jargonia. Ei ehdotettu mitään, ei analyysiä. Tyhjää.

"ans kattoo ny miten se niinkuin suhtautuu siellä niissä isoissa asioissa, täytyy meidänlaisten miesten olla vähän niinkuin siihensuuntaan kallellaan"
(Preeti Leppänen. Täällä pohjantähden alla elokuvasta)

Näiden kahden "blogin" anti oli samaa tasoa

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jotain pitää sanoa kun on ehdolla - ymmärrettävää. Mut ei mitään liian konkreettista, ku joku vois vaik suuttuu.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Venäjä on ottamassa ratkaisevan askeleen kohti ”lopullista ratkaisua”.

Krimin ja itä-Ukrainan miehitys ovat olleet vain välitavoitteita. Pahoin pelkään että koko Ukraina miehitetään. Kuka muutenkaan Putlerin pysäyttäisi?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ukraina, Valko-Venäjä,...
Onko sen jälkeen Baltian maiden vuoro?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Anna Sirkiä on harvinaisen järkevä. jos vertaa sodan koirien ulvontaan muualla Uudessa Suomessa. Tuo tosiaan on järkevyyttä. Aina voi odotella ja katsoa, kuinka pitkälle hulluuteen muu maailma ajautuu.

Venäjä sallii merkiliikenteen Krimin sillan ali, mutta reitistä pitää etukäteen ilmoittaa. Ukrainan sota-alukset hakivat lehtiotsikoita ja Ukrainan presidentinvaalikampanjan aineksia olemalla ilmoittamatta reitistään. Kuten yleensä suurvaltapolitiikassa, tärkeää ei ole se, onko jokin merialue jonkin valtion vai ei, vaan pitääkö Venäjä sitä omanaan.

Krimi itsessään on lännen huolella valitsema aihe, josta on etukäteen varmuus siitä, ettei vastapuoli (Venäjä) koskaan peräänny. Keskustelun kuumuus on siten täysin lännen hallittavissa. Ja kuumaa löylyä näköjään halutaan...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Venäjä sallii merkiliikenteen Krimin sillan ali, mutta reitistä pitää etukäteen ilmoittaa. Ukrainan sota-alukset hakivat lehtiotsikoita ja Ukrainan presidentinvaalikampanjan aineksia olemalla ilmoittamatta reitistään."

Paavo Nevalaisella on varmaankin esittää näyttö tapahtuneesta yllä olevan väitteen mukaan? Saisimmeko lähteen, kiitos.

Ja vielä: mikä tarkalleen oli se uhka, jonka kaksi pientä Ukrainan sota-alusta ja hinaaja aiheuttivat Venäjälle matkallaan Ukrainan satamasta toiseen Ukrainan satamaan? Aluksissa olleet jalkaväen aseetko? Miksi sodan koirien piti avata tuli ja haavoittaa ihmisiä sekä pysäyttää alusten matka väkivalloin ja levittää kansainväliseen julkisuuteen pakon edessä paperilta luettuja "tunnustuksia"?

Toimituksen poiminnat