Kansainvälisen yhteisön säilytettävä maltti Ukrainan kriisin selvittelyssä

 

Sunnuntaina Venäjä otti haltuunsa kolme Ukrainan laivaston alusta Kertshinsalmella Krimin niemimaan ja Manner-Venäjän välissä, mikä on ainoa merireitti Asovanmereltä Mustallemerelle. Venäjä käytti valtauksessa aseita ja Ukrainan alusten miehistön jäseniä haavoittui tilanteessa. Ukraina on kertonut kuudesta haavoittuneesta, Venäjän mukaan haavoittuneita on kolme.

 

Aikaisemmin Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole nähty näin selkeää yhteenottoa, vaikka Venäjä tukeekin separatistijoukkoja Ukrainassa. Näyttää siltä, että Venäjä testaa lännen reaktioita ja toisaalta yrittää tehdä Asovanmerestä omaa sisämertaan. Tämä voi jäädä tähän tai olla alkusoittoa jostain pahemmasta.

 

Kansainvälisen merioikeuden mukaan viaton kauttakulku on sallittua. Venäjällä ei ole mitään perustetta estää Ukrainan alusten kulkua salmen läpi. Ukrainan ja Venäjän välillä on myös sopimus siitä, että Asoanmeri on yhteistä aluetta. Siksi on erikoista, että tällainen yhteenotto syntyi.

 

Kansainvälinen yhteisö on jo ottanut kantaa tilanteeseen ja esimerkiksi ulkoministeri Soini on edellyttänyt, että Venäjän on palautettava vapaa liikkuvuus Kertshinsalmessa, haltuun otetut alukset ja niiden miehistö pitää palauttaa ja että Venäjän on ylipäänsä kunnioitettava Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Nato on esittänyt vastaavia vaatimuksia.

 

Eilisessä YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa arvosteltiin Venäjän toimia kovinkin sanoin ja myös Yhdysvaltain presidentti Trump on ottanut kantaa asiaan. On tärkeää, että tilanteessa säilytetään maltti Venäjän ja Ukrainan välillä, mutta myös kansainvälisesti. Nyt ei ole aika kalistella peitsiä.

 

Nyt kun selkeä yhteenotto Venäjän ja Ukrainan välillä on nähty ja Ukraina on julistanut poikkeustilan, on syytä tarjota apua rauhanomaiseen välienselvittelyyn ja pitää kiinni siitä, että sotilaalliset toimet jäävät tähän. Kireä tilanne on jatkunut pitkään, eikä se näytä helpottuvan. Euroopan unionin on tässä tilanteessa osoitettava johtajuutta ja osoitettava se, että ratkaisu voidaan löytää diplomatian keinoin.

 

 

Anna Sirkiä 

Keskustan eurovaaliehdokas

 

 

AnnaSirki
Keskusta Turku

Ehdolla Euroopan parlamenttivaaleissa Suomen keskustan listalla. Eduskunta-avustaja ja Varsinais-Suomen Keskustan varapuheenjohtaja vuodesta 2014. https://annasirkia.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu